Arkea ahertaa aterioiden kimpussa

1.11.2017

Kuinka ruokkia 10 000 nälkäistä voimistelijaa?

Kuinka ruokkia 10 000 nälkäistä voimistelijaa ensi kesänä Turussa?

Tätä asiaa Suomen Voimisteluliitto on lähtenyt ratkaisemaan yhteistyössä Arkean kanssa. Palvelupäällikkö Sami Joensuu toteaa, että kymmenentuhannen suun ruokkiminen ei ole heille ”temppu eikä mikään”, mutta se vaatii toki aikaa, panostusta ja työtunteja jo hyvissä ajoin.         

"Meillä on ollut useita isompia tapahtumia hoidettavana, mutta nyt ollaan ensimmäistä kertaa voimistelutapahtuman kanssa tekemisissä. Päivittäinhän me ruokimme Turun seudulla noin 18 000 koululaista ja 6 000 päiväkotilasta", Joensuu kertoo.

Arkea rakentaa voimistelijoille lounaan ja päivällisen kouluille. Lisäksi aamiaisen toimittaminen majoituskouluille kuuluu yrityksen tarjoamaan palveluun. Suomi Gymnaestradassa ei siis murisevia vatsoja kuulla.
Torstaina voimistelijoilla on mahdollisuus syödä lasagnettea, perjantaina muun muassa jauhelihakeittoa ja pastaa. Lauantaina alustavassa menussa lukee lounaan kohdalla nakkikeitto ja päivällisen paikkeilla bolognese. Sunnuntai päätetään kiusaukseen. Täältä pääset tutustumaan menuihin. 

Alustavat menut on rakentanut liiton väki yhdessä Arkean kanssa. Joensuun mukaan kokonaisuudessa pyrittiin huomioimaan se, että ruokittavina on liikkuvia ihmisiä, joilla energiantarve on iso.

"Lähiruokaa tarjoilemme muun muassa leivissä. Se on paikallinen tuottaja. Kotimaista lihaa me tarjoamme toki myös", Joensuu kertoo.

Voimistelijajoukon ruokkimisen suunnittelu aloitetaan hyvissä ajoin. Tällä hetkellä alustava menu on suunniteltu. Seuraava askel otetaan alkuvuodesta 2018, jolloin selvillä on lopullinen väkivolyymi. Tällöin Arkea tsekkaa kaikki tarvittavat raaka-aineet ja tekee tilaukset tavarantoimittajille. Myös käytössä olevien koulujen selviäminen auttaa suunnittelussa. Erikoisruokavaliot selkeytyvät kevään aikana, johon Arkea tietenkin varautuu. Kuten myös työvuorosuunnitteluun, sillä Suomi Gymnaestradan aikana Arkealla pitää olla henkilökuntaa 100-150 töissä, silloin ei lomailla.

"Ja me päälliköt ja esimiehet taidamme olla tapahtuman aikana henkilöstön juoksupoikia. Juoksevia hommia piisaa aina, vaikka kuinka etukäteen suunnitellaan, mutta sitä varten me olemme", Joensuu sanoo.

 

Kuva: Akifoto, Sun Lahti-tapahtuman ruokailutila