Voimistelupäivillä koko voimistelun kirjo

7.6.2018

Vuosittaiset Voimistelupäivät järjestetään tänä vuonna Turussa osana Suomi Gymnaestrada -suurtapahtumaa. Kupittaan Urheilu- ja Palloiluhalleissa kisataan kaikissa Voimisteluliiton kilpailulajeissa torstaista sunnuntaihin. Osallistujien ikähaitari on laaja: esillä on voimistelijan uran koko kaari lasten Stara-tapahtumasta aina uransa jo lopettaneiden Eilispäivän tähtien ja Ikämiesten kilpailuun asti.

Kuhina Turun Palloiluhallissa käynnistyy heti torstaiaamuna, kun pienet telinevoimistelun harrastajat lämmittelevät Stara -tapahtumaa varten. Alkumarssissa tytöt ja pojat ryhmittyvät telineiden luokse. Permannon laidalla on aistittavissa pientä jännitystä. Renkaat roikkuvat korkealla parin metrin korkeudessa odottamassa ensimmäisiä voimistelijoita.

Tulevien päivien aikana telineillä taiteilevat vuorollaan myös naiset ja miehet, sekä trampoliinivoimistelun harrastajat. Kupittaan puiston laidalla Urheiluhallissa kisataan rytmisen voimistelun luokkakisoja. Pallot, vanteet, keilat ja nauhat viuhuvat vuorollaan ilmassa, kun upeisiin, kimaltaviin kisa-asuihin pukeutuneet tytöt esittävät vauhdikkaita ohjelmiaan niin yksilö- kuin joukkuelajissa. – Ihan hyvin meni, toteaa Vilma Karlsson, 8 vuotta, vanneohjelmansa jälkeen helpottuneena. Vielä on edessä kakkosluokan ohjelma. – Sitä mä en jännitä enää yhtään niin paljon kuin vannetta! Vilma huudahtaa, ja livahtaa takaisin lämmittelyalueelle valmistautumaan seuraavaan koitokseen.

Sunnuntaina 10.6. Gymnaestrada -tapahtuma huipentuu ”Tunne liike” -päätösjuhlaan Veritas-stadionilla. Juhlan avaa Voimistelupäivien kenttäohjelma, joka on tanssinomainen voimisteluilottelu kaiken ikäisille tytöille ja pojille, miehille ja naisille. Ympäri Suomen saapuvat voimisteluseurat muodostavat ohjelman esiintyjäjoukon, myös lajien tuomareita nähdään mukana esityksessä.