Vapaaehtoiset mahdollistavat suurtapahtuman

7.6.2018
Voimistelun Suomi Gymnaestrada kokoaa 7.-10.6.2018 Turkuun yli 10 000 voimistelijaa, sadoista eri seuroista Suomesta ja ulkomailta. Tapahtuman iloisen ja onnistuneen ilmeen takaavat useat sadat vapaaehtoiset. Vapaaehtoisia on mukana ensikertalaisia sekä konkareita useissa eri tehtävissä, joiden osaamisella ja innostuksella on merkittävä rooli luodessa ikimuistoista tapahtumaa.  

Kesän liikuttavimmat festarit järjestetään Turussa 7.-10.6.2018. Paikalle on ilmoittautunut yli 10 000 voimistelijaa ympäri Suomea ja kaukaisimmat osallistujat saapuvat Japanista saakka. Lisäksi kaikille avoimeen tapahtumaan odotetaan päivittäin tuhansia kokeilijoita ja kävijöitä. Onnistuneen suurtapahtuman pyörittämiseen tarvitaankin runsaasti vapaaehtoisia, jotka omalla panoksellaan mahdollistavat päivien sujuvuuden. Voimistelun Suomi Gymnaestradassa mukana on yli viisisataa vapaaehtoista erilaisissa tehtävissä, kuten rakennus-, asiakaspalvelu-, kulunvalvonta- ja viestintätiimeissä.  

Tämän vuoden tapahtumassa Suomen voimisteluliitto on rekrytoinut vastuuvapaaehtoisia, jotka yhdessä liiton toimihenkilön kanssa pyörittävät oman vastuualueensa tiimin toimintaa ja tehtäväkokonaisuutta. Eli pitävät huolen, että kaikki vapaaehtoiset tietävät työtehtävänsä ja ovat oikeassa paikassa, oikeaan aikaan.

Seppo Suominen on yksi nimetyistä vastuuvapaaehtoisista. ”Minua kysyttiin kulunvalvontatiimin vastuuvapaaehtoiseksi. Vantaan voimisteluseuran tapahtumissa olen ollut usein vastuussa kulunvalvonnasta ja järjestyksenvalvonnasta. Minulle sopisi muukin tehtävä, mutta tästä minulla lienee eniten kokemusta. Sun Lahdesta (v. 2013) lähtien olen ollut lähes kaikissa Voimisteluliiton tapahtumissa, joissa tarvitaan kulunvalvojia. Mielelläni olen mukana hyvissä tapahtumissa”, Suominen kertoo kokemuksestaan ja toteaa loppuun odottavansa Turun Gymnaestradassa mieleenpainuvia esityksiä, hyvää seuraa ja innostavia tapahtumia, kaiken kaikkiaan kesän kohokohtaa”.  

Vapaaehtoistyö mahdollistaa myös opintojen yhdistämisen osaksi unohtamatonta elämystä. Ensikertalaiselle suurtapahtuma on hieno tilaisuus näyttää oma osaaminen. Sen tietää viestintää Jyväskylän yliopistossa opiskeleva Viivi Kaartinen. ”Minut sai lähtemään mukaan Gymnaestradaan mahdollisuus päästä mukaan tekemään ison tapahtuman viestintää. Ajattelin, että Gymnaestradan tapainen tapahtuma voisi olla hyvä mahdollisuus kokeilla opintojen aikana opittuja taitoja käytännössä”, Kaartinen kertoo.  

Kaartinen kuvailee vahvuudekseen iloisen asenteen ja auttavaisuuden. Viestinnän opiskelusta on myös etua tehtävän kannalta. Hän odottaakin tulevia tapahtumarikkaita päiviä, joiden aikana pääsee tekemään ja näkemään monenlaista, sekä mukavia työkavereita joiden kanssa yhdessä tehdään parasta mahdollista viestintää tapahtumalle. ”Tällä hetkellä fiilikset ovat odottavaiset. Toisaalta odotan tapahtumaa jo innolla, toisaalta jännittää hieman, kun aikaisempaa kokemusta vastaavasta työstä ei ole, enkä ihan tiedä mitä kaikkea voi odottaa tapahtuvan. Kuitenkin päällimmäisenä on innostus”, Kaartinen pohtii viime hetken tunnelmia ennen tapahtuman alkua.  

Vapaaehtoistyöhön on helppo lähteä mukaan yhä uudestaan. Suomi Gymnaestradan tapahtumapuistossa opastajana toimiva Aino-Leena Lumpuksella, on lähes lähes kahdenkymmenen vuoden kokemus erilaisista suurtapahtumista.  

Monessa tapahtumassa keitetty vapaaehtoistyön konkari antaakin vinkin ensikertalaisille: ”omana itsenä ja rohkeasti vaan mukaan, virheitä ei kannata pelätä: se joka ei tee virheitä ei tee yleensä muutakaan, ja silloin on elämä tosi tylsää. Näistä tapahtumista saa lisäksi korvaamattomia kokemuksia ja kontakteja, jotka tuppaavat olemaan positiivisia oman elämän kannalta”, Lumpus neuvoo.  

Tapahtumassa jokaisen vapaaehtoisen tarina on erilainen. Yhdessä tekeminen ja uusien ystävyyssuhteiden solmiminen ovat yksi vapaaehtoistyön parhaista puolista. Voimistelun Suomi Gymnaestradassa jokainen saa iloita ja yhdessä tehdä kesän liikuttavimpia festareita.