Kaksi merkittävää voimistelutapahtumaa Tampereelle

27.8.2019

Tampereella järjestetään 27.–30.5.2021 kaikkien voimistelulajien yhteiset Voimistelun SM-kilpailut ja 9.–12.6.2022 Voimistelun Suomi Gymnaestrada -suurtapahtuma.

Suomen Voimisteluliitto on myöntänyt Voimistelun SM-kilpailujen 2021 ja Voimistelun Suomi Gymnaestrada 2022 -tapahtuman järjestämisoikeuden Tampereelle. Voimistelun SM-kilpailujen järjestelyissä Voimisteluliitto tekee yhteistyötä Tampereen Voimistelijoiden kanssa. Voimistelun Suomi Gymnaestradan järjestelyihin odotetaan paikallisia seuroja laajasti mukaan.

Tampereella iloitaan Voimisteluliiton päätöksestä.

”Tampereen kaupunki haluaa olla Pohjoismaiden vetovoimaisin elämyskaupunki vuoteen 2030 mennessä. Nämä molemmat voimistelutapahtumat edistävät erinomaisen hyvin tätä tavoitetta. On hienoa voida tarjota tapahtumille upeat puitteet, joita vielä täydentää syksyllä 2021 valmistuva moderni Tampereen kannen areenamme. Puitteiden lisäksi tuomme yhteiseen pöytään vuosien kokemuksen ja vahvan ammattitaidon – Tampere on valmiina!”, toteaa Perttu Pesä, Tampereen kaupungin tapahtumajohtaja.

”Tampereella on useita voimisteluseuroja, joiden edustajat ovat yltäneet upeisiin suorituksiin niin kotimaassa kuin kansainvälisesti. Voimistelutoimintaa järjestetään kaiken ikäisille lasten voimistelukouluista ja aikuisten harrasteryhmistä huippuluokan kilpavoimisteluun. Harrastajia on useampia tuhansia. Kaupunki haluaa olla edesauttamassa voimistelun vahvistumista edelleen ja kaupunkilaisten hyvinvointia”, toteaa Pekka P. Paavola, Tampereen kaupungin liikunta- ja nuorisoyksikön johtaja ja lisää vielä: 

”Edellinen Tampereella järjestetty voimistelun suurtapahtuma oli vuonna 2006 menestyksekkäästi toteutettu SunSvoli ja joukkuevoimistelun MM-kilpailut. Luottavaisina lähdemme nyt yhteistyössä Voimisteluliiton kanssa toteuttamaan näitä tulevia tapahtumia”.

Voimisteluliitto on suurten voimistelutapahtumien kaupunkia valitessaan kiinnittänyt huomiota alueen voimistelutoimintaan ja olosuhteisiin. Tampereella kaupungin liikuntamyönteisyys, tapahtumaosaaminen ja ratkaisukeskeisyys olivat lisäksi keskeisessä roolissa valinnassa. 

”Yhteistyö Tampereen kaupungin kanssa on lähtenyt erinomaisesti käyntiin. Tavoitteena on hyvä yhteinen tekemisen meininki ja myös uusia yhteistyömuotoja halutaan kehittää”, toteaa Voimisteluliiton projektijohtaja Päivi Tamminen, ja jatkaa

”Tampere on kiinnostava kotimaan matkailukohde ja siellä on useita vetovoimatekijöitä mm. Särkänniemi, Museokeskus Vapriikki, Muumimuseo. Uskon että tämä yhdistettynä rakkaaseen harrastukseen saa voimisteluväen ja perheet liikkeelle ja kesälomamatkalle sankoin joukoin. Lisäksi odotamme joitain satoja kansainvälisiä osallistujia.”

Tampereen Voimistelijoiden toiminnanjohtaja Riitta Taipale on tyytyväinen siihen, että nämä merkittävät voimistelutapahtumat saadaan nyt Tampereelle. Olosuhdeasioissa on aina petrattavaa, ja tapahtumien myötä voimistelulle tavoitellaan myös lisää harrastajia, katsojia ja näkyvyyttä Tampereella. Taipale muistuttaakin parhaillaan käynnissä olevasta valtakunnallisesta Voimisteluviikosta, ja kutsuu tamperelaisia avoimiin, ilmaisiin voimistelukokeiluihin.

Tampereella järjestettävä Voimistelun Suomi Gymnaestrada on osa voimistelun suurtapahtumien ketjua, ja vie osaltaan suomalaista voimisteluperinnettä eteenpäin (Lue lisää: Museovirasto, Elävän perinnön arkisto).

”Voimistelussa tapahtumat ja kilpailut ovat todella tärkeitä. Ne motivoivat ja innostavat seuroja ja seurojen nykyisiä jäseniä. Samalla ne houkuttelevat uusia jäseniä, kokeilijoita ja katsojia lajin pariin. Ne myös kasvattavat yhteenkuuluvaisuuden tunnetta, ja lisäävät voimistelun näkyvyyttä ja tunnettuutta, muistuttaa Päivi Tamminen.

Suomalaisessa voimistelussa suurtapahtumilla on pitkät perinteet. 2000-luvulla Suomessa voimistelun suurtapahtumia on järjestetty: SunSvoli 2006 Tampereella, SunLahti 2013 Lahdessa, World Gymnaestrada 2015 Helsingissä ja Suomi Gymnaestrada 2018 Turussa.

 

Taustatietoa tapahtumista

Voimistelun SM-kilpailut 27.–30.5.2021 kokoaa yhteen kahdeksan voimistelulajin huiput. Yhden viikonlopun aikana Tampereen Messu- ja Urheilukeskus (TESC) kokoaa saman katon alle akrobatiavoimistelun, joukkuevoimistelun, kilpa-aerobicin, rytmisen voimistelun, telinevoimistelun, TeamGymin ja trampoliinivoimistelun Suomen parhaat ja tarjoaa loistavat puitteet yhteiselle kilpailutapahtumalle. Voimistelun SM-kilpailuihin odotetaan noin tuhatta urheilijaa ja tuhansia katsojia.

 

Voimistelun Suomi Gymnaestradaan 9.–12.6.2022 odotetaan yli 10 000, jopa 12 000 osallistujaa, ja tuhansia katsojia päivittäin. Tapahtuman ajaksi koko kaupunki valjastetaan voimistelulle. Tapahtuma levittäytyy ainakin Tampereen Messu- ja Urheilukeskukseen, Tampereen stadionille, Keskustorille ja mahdollisesti myös Tampereen Kannen Areenalle.  Suomi Gymnaestradassa on näytöksiä, kilpailuja, suuria massaohjelmia ulkokentillä, eri lajien kokeilumahdollisuuksia ja jotain yllätyksellisiä uusia elementtejä. Tämä koko voimisteluperheen joka neljäs vuosi järjestettävä elämyksellinen kesätapahtuma kokoaa kaiken ikäiset voimistelijat, niin harrastajat kuin kilpailijat, kaikista eri voimistelulajeista yhteen. Tapahtuma tarjoaa runsaasti nähtävää ja erilaisten kokeilu- ja tutustumismahdollisuuksien muodossa myös voimistelun ulkopuolisille, tamperelaisille ja kaikille suomalaisille.

Kuvassa: vasemmalta Voimisteluliiton puheenjohtaja Kaisa Vikkula, Tampereen kaupungin tapahtumajohtaja Perttu Pesä, Tampereen kaupungin liikunta- ja nuorisoyksikön johtaja Pekka P. Paavola ja Voimisteluliiton pääsihteeri Maria Laakso